انسداد روده
انسداد یا گرفتگی روده مشکلی است که در آن غذا و مایعات به دلیل بسته بودن مسیر نمیتوانند از روده باریک یا کوچک یا روده بزرگ یا کولون عبور کنند.
در صورت نیاز به انجام مشاوره آنلاین با جراح عمومی لطفاً اینجا را کلیک نمایید
این انسداد در هر نقطهای از طول لوله گوارش رخ میدهد و علائم بالینی غالباً بر اساس سطح انسداد فرق میکند. ۱۵ درصد از تمام مراجعات به بخش اورژانس را بیماران مبتلا به انسداد روده تشکیل میدهند . نگرانیهای اصلی در مورد انسداد روده شامل اثر آنی بر تعادل مایعات و الکترولیتهای کل بدن و اثر مکانیکی افزایش فشار بر خون رسانی است.
انسداد روده را می توان به دو دسته بزرگ انسداد روده باریک و ان انسداد روده بزرگ تقسیم نمود.
علل و عوامل خطرزا : شایعترین علل انسداد روده عبارتند از بدخیمی فتق چسبندگی های ناشی از جراحی شکمی قبلی می باشد.
در جراحی های تحتانی شکم از جمله برداشتن آپاندیسیت جراحی روده جراحیهای زنان و ترمیم فرق خطر انسداد روده در اثر چسبندگی را افزایش میدهد.
تظاهرات بالینی: عموماً شامل تهوع و استفراغ درد شکم و عدم توانایی در دفع گاز یا مدفوع است .
در معاینه فیزیکی اتساع شکم تغییر در صداهای روده ای وجود دارد.
تصویربرداری رادیولوژی می تواند تشخیص را تعیین نماید, هرچند رادیوگرافی غالباً بررسی ابتدایی است. اگر شک بالینی وجود داشته باشد و یا با وجود رادیوگرافی منفی شک باقی بماند سی تی اسکن بدون ماده حاجب توصیه میشود.
درمان هدف از درمان انسداد روده تصحیح اختلالات فیزیولوژیک ناشی از انسداد است .
تصحیح اختلالات فیزیولوژیک با دادن مایعات وریدی انجام میشود. برای درمان رشد بیشتر از حد باکتری ها ارگانیسم های گرم منفی و بی هوازی و عبور آنها از جدار روده از آنتی بیوتیک استفاده می شود.
در صورت عدم رفع فشار با اقدامات فوق ، نیاز به جراحی وجود دارد در رابطه با انسداد روده حتماً باید به پزشک رجوع کرد و درمان با روش های سنتی و خانگی در این رابطه بسیار خطرناک می باشد و هرگونه دارو و درمان مانند استفاده از مثل ها دم کردنی های مسهل که عامل تسریع حرکت دودی روده شود، خطرناک است. کیسه آب گرم ورزش شکم بلند کردن بار سنگین و غیره نیز می تواند عواقب بسیار خطرناکی داشته باشد.
در بعضی از مواقع قبل از عمل جراحی پاکسازی روده ها با استفاده از تنقیه و ملین ها انجام می شود .آنتی بیوتیک جهت کاهش فلور روده ای طبق دستور پزشک تجویز میشود. معمولاً عمل جراحی ۴ الی ۶ ساعت طول می کشد اما زمان لازم برای بیماران مختلف متفاوت است. اگر عمل جراحی شما زمان بیشتر یا کمتر ای طول کشید خانواده شما نباید نگران شوند .جراح اطلاع خانواده تان خواهد رساند که عمل جراحی به پایان رسیده است پس از عمل طبق دستور پزشک ممکن است و بخش مراقبتهای ویژه منتقل شوید در آنجا پرستار بخش مراقبتهای ویژه از شما مراقبت نموده و پس از پایدار شدن شرایط تان آن به بخش منتقل می شوید رعایت موارد زیر بعد از عمل ضروری میباشد.
مصرف میوه و سبزیجات چه به شکل خام و چه به شکل پخته مجاز نیست. غذاها باید نرم و بدون ادویه باشد تعداد وعده های غذایی افزایش حجم غذا کاهش یابد پس از دو هفته می توان به تدریج از میوه و سبزی باخته و پوره شده طبق دستور پزشک استفاده کرد بعد از عمل به مایعات فراوان همراه با غذاهای حاوی سدیم و پتاسیم نیاز است آب پرتقال سیب موز سیب زمینی و گوجه فرنگی پتاسیم بالایی دارند در بعضی موارد تجویز مکمل ویتامین های B12 ،E،C ضرورت پیدا میکند مبنای توصیه ها پیروی از یک رژیم غذایی طبیعی و پرهیز از غذاهای غیرمجاز طبق دستور پزشک می باشد.