پشتیبانی سلامت بدون مرز

آپاندیسیت

آپاندیسیت به معنی التهاب اپاندیس میباشد .

آپاندیس یک زائده کرمی شکل کوچک در ابتدای روده بزرگ است و در سمت راست و پایین شکم قرار دارد. این عضو هیچ عملکرد شناخته شده ای ندارد و همراه روده از غذا پر و خالی می شود و چون خیلی باریک است در معرض خطر انسداد و عفونت قرار دارد. در صورت انسداد این زائده دچار التهاب و عفونت میشود.
در صورت شک به علائم آپاندیسیت می توانید هم اکنون با پزشکان سامانه سلامت بدون مرز مشاوره انلاین نمایید
آپاندیسیت یک اورژانس جراحی است و هیچ درمان داروی موثری ندارد و باید جراحی شود. بیشتر بیماران جراحی شده بدون مشکل خاصی بهبود می یابند ولی در صورت تأخیر در درمان آپاندیس پاره شده و باعث پخش شدن عفونت در محوطه شکم می شود . گرچه این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد ولی شایع‌ترین سن این بیماری بین ۱۰ الی ۳۰ سالگی می باشد.
علائم آپاندیسیت
درد در ناحیه تحتانی و راست شکم
درد شکمی از علائم اولیه بیماری است که در ساعات اولیه پس از شروع بیماری آغاز می‌گردد .درد اولیه مبهم است ارتباط با فعالیت یا وضعیت بیمار ندارد در در ابتدا اطراف ناف است که ناشی از التهاب احشا و به دلیل گشاد شدن آپاندیس میباشد با پیشرفت روند التهابی در طی ۱۲ الی ۲۴ ساعت درد در ناحیه سمت راست و پایین شکم متمرکز میشود. سپس به مرور درد بسیار شدید و پایدار ایجاد می گردد و با حرکت افزایش می یابد.
کاهش اشتها،
استفراغ و تهوع در بیش از ۵۰ درصد بیماران دیده می‌شود.
نفخ‌شکم
وقتی دچار تب تهوع یا درد شکم هستید و مشکوک به آپاندیسیت هستید هیچ گونه داروی تب بر مسکن و ملین مصرف ننمایید.
تشخیص
انجام معاینه بالینی
انجام آزمایش خون و ادرار
انجام رادیوگرافی و سونوگرافی شکم
درمان
درمان غالباً جراحی است و آپاندیس توسط جراح برداشته می‌شود .برداشتن این زائده ملتهب هیچ مشکلی برای شما ایجاد نمی کند ولی ماندن آن در شکم بسیار خطرناک می باشد .
مراقبت های قبل از عمل آپاندیسیت
تا زمانی که آپاندیسیت تشخیص داده نشده است از داروهای ضد درد و یا ملین استفاده نکنید همچنین از کیسه گرم استفاده نشود چون ممکن است باعث پارگی آپاندیس شود
مراقبت های پس از عمل آپاندیسیت
پس از عمل و به هوش آمدن به شما داروهای مسکن و آنتی بیوتیک طبق دستور پزشک معالج داده خواهد شد باید داروها را به طور صحیح و در زمان مشخص مصرف نمایید.
یکی از عوامل موثر در تسریع بهبودی شما بعد از عمل راه رفتن می باشد که باید مرتبا آن را انجام دهید در صورت مشاهده هرگونه تغییر در محل عمل جراحی مانند قرمزی تورم و التهاب فوراً به پزشک معالج خود مراجعه نمایید و یا از طریق سامانه سلامت بدون مرز با ایشان در ارتباط باشید .
در منزل تا ۴۸ ساعت تمام نرفته سپس پانسمان ناحیه عمل را طبق نظر پزشک معالج برداشته و به حمام بروید از این پس ناحیه عمل نیاز به پانسمان ندارد مگر اینکه پزشک معالج شما در صورت دیگری داده باشد .
داروهای تجویز شده توسط پزشک را طبق ساعت های دستور داده شده به طور دقیق مصرف نمایید. پس از جراحی هیچ گونه محدودیتی در مصرف مواد غذایی ندارید ،ولی باید تا حد امکان از مواد پروتئینی مانند ماست گوشت و میوه جاتی که حاوی ویتامین ث بیشتری می باشد استفاده نمایید و از خوردن غذاهای نفاخ پرهیز نمایید به مدت دو هفته از انجام کارهای سنگین خودداری نمایید. پس از این مدت می توانید به فعالیت های طبیعی و روزمره خود ادامه دهید همچنین در مواردی که شکم به نوع دیگری باز شده باشد و یا مواردی که زخم باز باشد زمان شروع فعالیت کمی به تعویق خواهد افتاد .ولی کلاً محدودیت حرکتی در این جراحی زیاد نیست و شما می توانید با شکم بند به کار روزانه خود بازگردید و پس از مدتی نیز به شکم بند احتیاج نخواهید داشت .

توجه داشته باشید در صورت بروز علائم زیر به پزشک خود مراجعه کنید قرمزی تورم و ترشح از محل عمل تب و لرز تهوع استفراغ نفخ شدید
منبع: کتاب جامع پرستاری